Tutma yada ütüleme diye iki tabirle plastik sektöründe yer yapmış bu enjeksiyon prosesinde ki aşama hakkında bilgileri sizler için bu başlık altında topladık.
Genel olarak sanayi dilinde çokça bilinen terim ütüleme olan tutma basıncı kullanım amacı şu şekilde anlatmak gerekirse, Plastik hammadde eriyik şekilde kalıbın içine enjekte edildikten ve kalıbı tam doldurduktan sonra yani enjeksiyon süresi sona erdikten sonra, plastik malzeme geriye kaçmaya çalışacaktır. Plastik malzemenin basınçtan dolayı vidaya geri dönmesi basılan ürün üzerinde yüzey bozukluklarına ve eksik baskılara neden olacaktır. Bu hataları engellemek amacı ile enjeksiyon zamanının hemen ardından tutma yada ütüleme basıncı uygulanır. Eğer bu basınçta sorun var ise parça da çarpılma veya eksik dolgu gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Tutma basıncı geçiş pozisyonu işu şekilde açıklamak gerekirse, vida pozisyonu enjeksiyon sırasında sona doğru gelir ve son 5mm mesafeye kadar enjeksiyon yapar ve bu 5mm den sonra tutma basıncı uygulanır. Yani parça 5mm mesafeye kadar dolar ve kalan mesafede tutma basıncı ile parça dolumu desteklenir. Bu sayede parça yüzeyinde kırışıklıklar, eksik bölgeler yok olmuş olur.
0 Yorumlar