Polietilen Nedir ? Polietilen Kullanım Alanları Nelerdir ?

Plastik endüstrisinde genel olarak ismi PE olarak bilinen genellikle paketleme alanında kullanılan termoplastiktir. 




Polietilen ismini monomer haldeki etilenden alır ve etilen kullanılarak polietilen üretilir. 

Dünyada en çok üretilen üç sensetik plastik, yani Polietilen, polipropilen ve Polivinil klorür den biridir.

Polietilenin üretim şekli, etilenin polimerizasyonu ile olur. Polimerizasyon metodu, radikal polimerizasyon, anyonik polimerizasyon, iyon koordinasyon polimerizasyonu ve katyonik polimerizasyon metotları ile olabilir. Bu metotların her biri farklı tipte polietilen üretimi sağlar.

Polietilen Genel Özellikleri

- Kolay kaynak edilebilme
- elektriği izole kabiliyeti
- iyi talaşlı imalat özelliği
- düşük aşınma
- yüksek mukavemet
- iyi kayganlı

Polietilen Kullanım Alanları

Polietilenin geniş bir kullanım alanı vardır. Kap, mutfak eşyası, plastik kutu, plastik tüp, boru, oyuncak kaplama, kabloların yalıtkan katmanları, ambalaj filmi imalatında sıklıkla kullanılan PE, işlevselliği kadar, düşük maliyetiyle de tercih edilebilir. Ayrıca, süpermarket çanta, poşet ve torbalarının yapımında , plastik şişe yapımında geniş kullanım alanı bulur.

Polietilenin Tarihçesi  

Polietilen nedir iyi bilmenin yolu onun tarihçesini ve ortaya çıkışını bilmekten geçer. Etilenin polimerleştirilme tepkimesi, 1930 yılında tesadüfen İngiliz kimyasal ürünler şirketi Imperial Chemical Industries’ de bulundu. Ama başlangıçta, yaklaşık 2000 barlık çok yüksek basınçlar altında gerçekleştirilen bu tepkimenin teknolojisini kolayca uygulanabilir hale getirmek için yıllar gerekti. Çok geçmeden mekanik ve elektriksel özelliklerinin farkına varılan polietilen, birçok farklı uygulamada kullanılmaya başladı. Daha sonra, 1950’ li yıllarda kimyacı K. Ziegler, düsük basınç altında polimerleştirme tepkimesini geliştirdi. Bu yöntem 1970’ li yıllarda polietilenin bütün çeşitlerine yaygınlaştırıldı; böylece o tarihten itibaren polietilen, dünya çapında en çok kullanılan plastik madde haline geldi. Çöp torbasından elektriksel yalıtıma kadar uzanan çok çeşitli alanlarda kullanıldı. 3 Polietilenler termoplastik ailesinin en eski polimerlerinden biri olup önceleri sadece alçak yoğunluklu üretilirken gelişim göstermiş ve yüksek yoğunluklu, lineer, orta yoğunluklu olmak üzere üç yeni polietilen türü aileye eklenmiştir. Bu dört cins polietilen de sanayinin temel polimerik malzemeleri olup çok farklı kullanım sahaları mevcuttur. Yeni türlerin eklenmesi, yani polietilenin iyileştirilmesi ile oyuncaktan, ev eşyasına bidonlardan poşetlere kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Polietilenlerin dayanıklılık, sağlamlılık, kolay islenebilme ve dielektrik özelliklerinin üstünlüğü ile günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Polietilen Malzemeler Tanımı Polietilen beyazca, yarı geçirgen, yumuşatılabilen ve oldukça dayanıklı bir mühedislik plastik çeşididir.

Alçak Yoğunluklu Polietilen (LDPE)

LDPE’nin yoğunluğu 0.910 – 0.930 g/cm3 arasında değişir, polimer zincirlerinde bulunan fazla uzun dallanmalar nedeniyle amorf yapıdadır, esnektir , kopmaya karşı çok dirençlidir ve kimyasal maddelerden etkilenmez. Maksimum kullanılabilir sıcaklığı 80°C’dir. Erime sıcaklığı 120 °C’dir. Esnek ve buruşmaz özelliğe sahip bir plastiktir.

LDPE talebi en fazla olan polimerlerden biridir, ekonomiktir , film şişe, valiz, dondurulmuş yiyecek paketleri, oyuncaklar vs. gibi pek çok plastik ürünün elde edilmesinde kullanılır.

 

Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE)

HDPE’nin yoğunluğu 0.940 – 0.970 g/cm3 arasında değişir, molekül morfolojisi LDPE’den farklıdır; uzun karbon zincirleri üzerinde dallanmalar yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla kristalin ( veya yarı-kristalin ) bir polimerdir. Suya ve kimyasal maddelere direnci iyidir. Işık ve açık hava koşullarına LDPE’de olduğu gibi dayanıklı değildir. Özel dolgularla bu direnç artırılabilir. Mekanik özellikler çok iyi olup, özellikle darbe ve çekme dayanımları yüksektir. Bazı dolgu maddeleriyle de özellikler daha da iyileştirilir. Normalde çekme dayanımı 225-350 kgf/cm2 civarındadır. Sıcaklık dayanımı 100 °C'nin üzerindedir.

Geri dönüşüm

Geri dönüştürülmüş polietilen, bertaraf edilen plastiğin alınması ve yeniden öğütülerek kullanılabilir reçine üretilmesi sonucunda elde edilir. Daha sonra işlenmemiş polietilen ile harmanlanabilir, ekstrüde edilerek film elde edilebilir ve dönüştürülerek torba ve tübaj üretiminde kullanılabilir. Geri dönüştürülmüş polietilen, işlenmemiş polietilen kadar berrak değildir.

Polietilen işleme teknikleri

Polietilenler plastik isleme sektöründe en yaygın isleme sahası olan malzemelerdir.

• Film ekstrüzyonu
• Ekstrüzyonla kağıt metal kaplama
• Şişirme ile kalıplama
• Rotasyon el kalıplama
• Enjeksiyonla kalıplama
• Toz kaplamalar
• Tel ve kablo imali
• Boru hortum imalatı
• Köpük film imalatı
• Masterbeç imalatı

0 Yorumlar

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı