Öncelikle buton nedir ? sorusunun cevabı ile başlayalım;
Buton bir makinenin, cihazın, yada elektrikli bir aletin, elektrik akımına geçip geçmeyeceğini operatör yardımı ile basma yada çevirme gibi hareketlerle makineye yön veren elektriksel devre elemanıdır.
Buton itilerek yada hep itilip aynı anda çevirilerek, makine veya bir yazılımdaki sürecin başlamasını sağlar. Kumanda devrelerinde kullanıldığında, devrenin çalışmasını ve kontrolünü sağlayan basit bir mekanizması vardır. Butonlar, kontaktörleri ve röleleri çalıştıran ve durduran kumanda elemanlarıdır.
Birazda buton'un kelime anlamından bahsedelim. Buton Türkçe'de her çeşit düğme anlamına gelir. Bu kelime dilimize, Fransızca bouton yani her çeşit düğme sözcüğünden alıntıdır.
Butonun kullanım alanları
Gündelik hayatımızda kullandığımız telefonların güç tuşları bir butondur veya çalıştığımız bir iş yerinde aydınlatmayı açmak için kullandığımız yuvarlak yeşil renkli tuşlar butondur. Binalarda bindiğimiz asansörlerde katlara çıkmamızı sağlayan ve asansöre hareket veren tuşlar da butona verilebilecek örneklerden bir tanesidir. Bir masaüstü bilgisayar yada dizüstü bilgisayarların klavyelerinde bulunan tuşlar da butonlara örnek olarak verilebilir.
Butonun Yapısı
Buton yapı olarak, basma aparatı, yay ve kontaklardan oluşur. Bir çok çeşidi olmasına rağmen, itme ve uygulanan kuvvet karşısında tepki veren yaylı bir sistemden oluşur.
Buton Çeşitleri Nelerdir ?
Bu başlık altında ise en çok kullanılan buton çeşitlerini sizlerle paylaşacağız.
Bir yollu butonlar;
Başlatma - çalıştırma butonu yani start butonu, bu butona basılınca normalde açık olan kontak kapanır ve devre tamamlanarak işleme başlanır. Buton üzerindeki basınç kalkınca ise kontaklar tekrar eski haline döner ve sistemden işlem durdurulur.
Durdurma butonu yani stop butonu, kontağı normalde kapalıdır. Butona basıldığında normalde kapalı olan kontak açılır ve devre tamamlanmadığı için işlem durur. Buton üzerinde basınç olduğu sürece kontaklar açık kalır. Buton üzerindeki basınç kalktığında ise kontaklar yeniden eski haline yani kapalı konuma geri döner.
İki yollu butonlar;
Bu butonlar iki konumlu butonlardır. Aynı anda hem başlama yani start hemde durdurma yani stop butonu işlemini yapar. Bu butonların normalde açık ve normalde kapalı iki adet kontağı bulunur. Butona basınç uygulandığı zaman normalde normalde kapalı olan kontak açılır, normalde açık olan kontak ise kapalı konuma gelir. Buton üzerindeki basınç kalktığında ise kontaklar eski haline geri döner. Bu tip butonlarda kapalı kontak üst konumda açık kontak alt konumda kalır. Kapalı durumda olan kontak stop butonu, açık konumda olan kontak ise start butonu olarak kullanılabilir. Bu özellikteki butonlara ise kumanda butonu denir.
0 Yorumlar