Solenoid valfler, tipik olarak akışkan güç sistemlerinde hava veya sıvının akışını veya yönünü kontrol etmek için kullanılan elektrikle etkinleştirilen valflerdir.
Solenoid valfler, kullanıcının sıvının yada havanın bir adımdan diğerine ne zaman, nerede ve ne kadar hareket ettiğini kontrol etmesine izin verir. Bir solenoid valf iki temel üniteden oluşur bunlar solenoid (elektromıknatıs) ve piston (çekirdek), sıvı akışını kontrol etmek için bir disk veya yerleştirildiği delik bulunur.
Solenoid Valf Çalışma Prensibi
- Valf, manyetik pistonun hareketi ile açılır veya kapanır.
- Bobine enerji verildiğinde, piston solenoidin (elektromıknatıs) içine çekilir ve delikten akışa izin verilir.
- Yay basıncı nedeniyle akım kesildiğinde valf otomatik olarak orijinal konumuna döner.
- Valf gövdeleri genellikle özel bir pirinç malzemeden yapılır. Armatür ve piston kısımları ise yüksek kaliteli paslanmaz çelikten yapılır.
- Valfin her zaman doğru şekilde çalışmasını sağlamak için, su girişinde kum veya kir birikmesini önlemek için süzgeçler kullanılmalıdır. Bu yerlerdeki kir sızıntıya neden olur.
- Vananın giriş ve çıkış bağlantıları ters çevrilmemelidir.
Solenoid Valf Çeşitleri Nelerdir ?
Solenoid valfleri çeşitlerine ayırmanın bir kaç yolu vardır. Çalıştıkları araçlara yada makinelere dayalı olarak bunu ayırabiliriz. Bu olay şu üç selenoid valf tipine yol açar;
- Direkt etkili solenoid valfler
- Pilot kontrollü solenoid valfler
- Yarı doğrudan etkili solenoid valfler
Direkt Etkili Solenoid Valfler
Direk etkili solenoid valfler; Bobin enerjilendirildiğinde hareketli nüve sabit nüveye doğru hareket eder. Bu şekilde hareketli nüve valfin girişi ve çıkışı arasında akışın gerçekleştiği orifisi açar veya kapatır. Enerji kesildiğinde, valf bir yay vasıtasıyla orijinal pozisyonuna geri döner.
Pilot kontrollü solenoid valfler
Pilot kontrollü solenoid vanalar, diyaframlı solenoid vanalar olarak da adlandırılabilir. Vana gövdesindeki orifis çapı büyük olan valflerdir.
Yarı doğrudan etkili solenoid valfler
0 Yorumlar